maanantai 25. marraskuuta 2013

Viikonloppuherkuttelua



Meille on Miehen kanssa tullut tavaksi syödä perjantain päivälliseksi tacoja, joten viikonloppu alkoi taas niillä. Täytteeksi paistamme jauhelihaa ja silppuamme salaattia, kurkkua ja paprikaa. Salsakastikkeita on moneen makuun, mutta medium sopii meille molemmille joten sillä mennään. Maissi, ja vieläpä tässä muodossaan, ei ehkä ole sitä kaikkein kivikautisinta ravintoa, mutta meidän ruokavaliossamme toimii silloin tällöin. Gluteenittomuus pitää silti, mikä on pääasia. Voisin lähiaikoina naputella tarkemman selostuksen siitä, mitä me oikein syömme ja miksi.

Lauantaina herkuttelu jatkui hampurilaisilla – nam! Emme olleet niitä pitkiin aikoihin tehneet, joten olimme innoissamme. Koska Mies oli vastuussa hampurilaispihvien tekemisestä, en jaa tässä tuota ohjetta, vaan keskityn sämpylöihin. Pihvit saa kuitenkin lätysteltyä kasaan melko yksinkertaisesti jauhelihaa, munia ja mausteita sekoitellen. Älkää silti huolestuko, sillä aion vielä palata asiaan pihvien / lihapullien muodossa, jolloin saatte ohjeenkin. Reseptiä täytyy vielä hieman hioa. Mutta se leipäpuoli.

Vähähiilihydraattiseen siirryttyämme jätimme leivät pois ruokavaliosta, kunnes löysimme ihanan mantelileipien ohjeen (alkuperäinen resepti löytyy täältä). Kovin usein tätä herkkua ei tule tehtyä (alkuun ehkä useammin), mutta silloin tällöin tämä toimii hyvänä aamu- /iltapalana tai esimerkiksi hampurilaisissa. Nämä leivät pitävät nälkää vehnä- tai ruisleipiä paremmin. Leivän päällä, tai välissä, maistuu hyvin esimerkiksi paistettu kananmuna ja tuorekurkku. Ja voita väliin tietenkin!
Tässä omaan käyttöön muokattu ohje:

Mantelileivät (8-10 kpl)
4 munaa
5 rkl turkkilaista jogurttia
4 tl psylliumia
4 tl leivinjauhetta
3 dl mantelijauhoa
(2 rkl seesaminsiemeniä)
150 g juustoraastetta

Sekoita munat, jogurtti ja juustoraaste keskenään. Kuivat aineet sekoitetaan myös omassa kulhossa ja lisätään sen jälkeen muna-jogurtti-juustoraaste seokseen. Taikinan kannattaa alkaa hetken aikaa turvota, jonka jälkeen taikinasta muotoillaan haluttu määrä "sämpylöitä" leivinpaperille. Taikina voi olla aika tarttuvaa, joten kannattaa huuhdella käsiä kylmällä vedellä vähän väliä. Leivät paistetaan uunissa 200-225 asteessa, kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Kannattaa olla tarkkana, koska kypsyvät melko nopeasti. Olen säilyttänyt valmiita leipiä jääkaapissa ja lämmittänyt esim. uunissa tai pannulla ennen syöntiä. Voivat toki maistua jollekulle kylminäkin.

Leivon aina vähän näppituntumalla, joten mm.  juuston ja jogurtin määrä vaihtelee leivontakertojen välillä. Tällä kertaa laitoin ehkä vähän liikaa jogurttia suhteessa jauhoihin, joten sämpylöistäni tuli melko litteitä. En siis noudattanut yllä olevaa ohjetta kirjaimellisesti. Ajoivat silti hyvin asiansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?