Meille on Miehen kanssa tullut tavaksi syödä perjantain
päivälliseksi tacoja, joten viikonloppu alkoi taas niillä. Täytteeksi paistamme
jauhelihaa ja silppuamme salaattia, kurkkua ja paprikaa. Salsakastikkeita on
moneen makuun, mutta medium sopii meille molemmille joten sillä mennään. Maissi,
ja vieläpä tässä muodossaan, ei ehkä ole sitä kaikkein kivikautisinta ravintoa,
mutta meidän ruokavaliossamme toimii silloin tällöin. Gluteenittomuus pitää
silti, mikä on pääasia. Voisin lähiaikoina naputella tarkemman selostuksen
siitä, mitä me oikein syömme ja miksi.
Lauantaina herkuttelu jatkui hampurilaisilla – nam! Emme
olleet niitä pitkiin aikoihin tehneet, joten olimme innoissamme. Koska Mies oli
vastuussa hampurilaispihvien tekemisestä, en jaa tässä tuota ohjetta, vaan
keskityn sämpylöihin. Pihvit saa kuitenkin lätysteltyä kasaan melko
yksinkertaisesti jauhelihaa, munia ja mausteita sekoitellen. Älkää silti
huolestuko, sillä aion vielä palata asiaan pihvien / lihapullien muodossa,
jolloin saatte ohjeenkin. Reseptiä täytyy vielä hieman hioa. Mutta se
leipäpuoli.
Vähähiilihydraattiseen siirryttyämme jätimme leivät pois
ruokavaliosta, kunnes löysimme ihanan mantelileipien ohjeen (alkuperäinen
resepti löytyy täältä). Kovin
usein tätä herkkua ei tule tehtyä (alkuun ehkä useammin), mutta silloin tällöin
tämä toimii hyvänä aamu- /iltapalana tai esimerkiksi hampurilaisissa. Nämä
leivät pitävät nälkää vehnä- tai ruisleipiä paremmin. Leivän päällä, tai
välissä, maistuu hyvin esimerkiksi paistettu kananmuna ja tuorekurkku. Ja voita
väliin tietenkin!
Tässä omaan käyttöön muokattu ohje:
Tässä omaan käyttöön muokattu ohje:
4 munaa
5 rkl turkkilaista jogurttia
4 tl psylliumia
4 tl leivinjauhetta
3 dl mantelijauhoa
(2 rkl seesaminsiemeniä)
150 g juustoraastetta
Sekoita munat, jogurtti ja juustoraaste keskenään. Kuivat aineet sekoitetaan myös omassa kulhossa ja lisätään sen jälkeen muna-jogurtti-juustoraaste seokseen. Taikinan kannattaa alkaa hetken aikaa turvota, jonka jälkeen taikinasta muotoillaan haluttu määrä "sämpylöitä" leivinpaperille. Taikina voi olla aika tarttuvaa, joten kannattaa huuhdella käsiä kylmällä vedellä vähän väliä. Leivät paistetaan uunissa 200-225 asteessa, kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Kannattaa olla tarkkana, koska kypsyvät melko nopeasti. Olen säilyttänyt valmiita leipiä jääkaapissa ja lämmittänyt esim. uunissa tai pannulla ennen syöntiä. Voivat toki maistua jollekulle kylminäkin.
Leivon aina vähän näppituntumalla, joten mm. juuston ja jogurtin määrä vaihtelee leivontakertojen
välillä. Tällä kertaa laitoin ehkä vähän liikaa jogurttia suhteessa jauhoihin,
joten sämpylöistäni tuli melko litteitä. En siis noudattanut yllä olevaa
ohjetta kirjaimellisesti. Ajoivat silti hyvin asiansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitäpä mietit?