lauantai 28. joulukuuta 2013

Jämäkokkailua

Joulu jatkuu vielä hetken, koska ruoka ei ota loppuakseen. Laatikoita syötiin viitenä päivänä - kotona ja sukulaisissa, mutta kinkku ja lohi saatiin ujutettua pizzan muotoon, mikä toi vaihtelua jo useamman päivän jatkuneeseen joulupöytään. Kuvaa en pizzasta ehtinyt ottaa, ennen kuin oli jo kadonnut parempiin suihin, mutta täytteiksi laitoimme seuraavia: loput kinkut, lämminsavulohta ja joulujuustoa, lisäksi perinteisempiä täytteitä täydentämään eli jauhelihaa, ananasta ja herkkusieniä. Myös makkarapaketti odotti vuoroaan jääkaapissa, mutta päätyi lopulta pizzan sijaan takkaan grillattavaksi ja iltapalaksi. Pohjan päälle tein tapani mukaan tomaattisoseesta ja ketsupista tomaattikastikkeen, jonka maustoin parilla valkosipulinkynnellä, suolalla, pippurilla, paprikamausteella ja basilikalla. Jaan tässä pizzapohjan ohjeen, jonka Mies on muokannut eräästä paleokeittokirjasta meille sopivaan muotoon. Eri ainesosien määrät ovat vielä hiukan joustavalla pohjalla, sillä joka kerta pizzataikinan rakenne tuntuu olevan hieman eri ja pohjan levittäminen joko yksinkertaista tai haastavampaa. Tällä kokoonpanolla onnistuimme tällä kertaa, riittää yhteen pellilliseen pizzaa.

Miehen paleopizzapohja (1 pellillinen, yleensä teemme tämän tuplana)

1-1,5 dl mantelijauhoa
2 rkl psylliumia
4 munaa
3 rkl oliiviöljyä
1/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita munat ja öljy sekaisin toisessa astiassa ja lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Paakkujen välttämiseksi jauhoseos on hyvä siivilöidä joukkoon. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille nuolijaa tai käsiä apuna käyttäen. Kylmä vesi voi olla tarpeen, sillä taikina tarttuu helposti. Esipaista pohja 175 asteessa noin 7 minuuttia, ennen kuin levität päälle tomaattikastikkeen ja täytteet.

Jämistä puheen ollen päätin tehdä myös jälkiruokaa samalla periaatteella. Tuloksena syntyi todella herkullista joulusuklaata, jota voi varioida mielensä mukaan. Suurin piirtein näin se meni meillä:


Kookosmamman joulusuklaa

noin 150 g suklaata (tummaa leivontasuklaata ja 70-80 % tummaa suklaata)
pari ruokalusikallista kookosöljyä
(ripaus sokeria ja kanelia)
kourallinen pähkinöitä murskattuna
kourallinen rusinoita (se mitä kaapista löytyi glögin jäljiltä)
kuusessa roikkuneet piparit murskattuna (ei liian pieniksi)
voita tai kookosöljyä

Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa ja lisää joukkoon hieman sokeria ja kanelia.
Paahda pähkinät, rusinat ja murskatut piparit pannulla pienessä määrässä voita/kookosöljyä. Kaada pähkinä-rusina-pipariseos pieneen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja kaada päälle sulanut suklaa. Sekoita seos tasaiseksi, jotta suklaa leviää joka puolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään ja leikkaa jähmettynyt suklaa paloiksi. Tämän voisi tehdä myös jääpalamuoteissa, mutta näin se sujui helpommin! Pähkinät, rusinat ja piparit antavat suklaalle kivan vaihtelevan rakenteen. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?