tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulu on taas!

Edellisestä kirjoituksesta ehtikin vierähtää reilut 3 viikkoa, hups! Joulukiireet veivät aivan mennessään, mutta nyt aattona alkaa jo helpottaa, ja voi rauhoittua joulun viettoon. Vietämme joulua täällä oman kodin lämmössä (kiitos puuhellan ja takan) ja olemme saaneet seuraksemme myös rakkaita lähisukulaisia. Mikäs sen mukavampaa kuin laittaa yhdessä ruokaa ja joulua, ja katsella telkkarista perinteisiä jouluohjelmia.

Olen viime viikot tehnyt ahkerasti joululahjoja (neuloen ja ommellen) sekä leiponut piparit ja taatelikakut. Piparitaikinaan laitoin mausteita reilulla kädellä (noin 1 rkl kutakin) ja laajalla skaalalla: kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri ja pomeranssinkuori. Nam! Joulutorttutaikina odottaa jääkaapissa vielä leipojaansa ja puolukkajäädyke syöjiään.


Piparkakkutaikina onnistui hyvin myös gluteenittomista jauhoista.

Osan piparkakuista ripustin kuuseen koristeiksi.
Joulukinkun otimme juuri uunista ja joululaatikot sulamaan. Lanttulaatikko jäi kyydistä vanhempieni pakkaseen 200 km päähän, mutta onneksi tämä huomattiin ajoissa ja kaupat olivat vielä auki. Ei kuin lanttuja ostamaan ja laatikon tekoon, vielä ehtii! Lounaaksi syömme perinteisen riisipuuron, jonka olemme tuunanneet uuteen uskoon. Puuro keitetään maidon sijaan mantelimaitoon, eikä maussa juuri huomaa eroa. Saavatpahan kaikki varmasti mantelin...

Joulukuusi ja jouluvalot luovat tunnelmaa sisätiloissa, ulkovalot ulkona. Päivän hämärtyessä sytytämme muutaman kynttilän iltaa valaisemaan. Lunta emme täksi jouluksi saaneet, mutta ei anneta sen haitata tunnelmaa.

Edellisjoulun askarteluja.

Ensimmäinen oma joulukuusi.

Pikkutonttumme (4,5 kk) nukkuu päiväunia jaksaakseen toimia illan tähtenä. Joulupukki taitaa tänä vuonna jättää lahjat kuistille ja jatkaa matkaa esittäytymättä sen enempää. Ja taitaa pukin lahjat mennä enimmäkseen hänelle, vaikka ei joulusta tule vielä mitään muistamaan. Onneksi on monta kameraa ikuistamassa Miehenalun ensimmäistä joulua.



Loppuun vielä ohje puolukkajäädykkeeseen, joka ainakin ennen pakkaseen menoa maistui niiiiin hy-väl-tä! Oikein rauhaisaa ja tunnelmallista joulua!


Puolukkajäädyke (tällä kertaa ilman kookosta)

4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk mascarpone-juustoa (250 g)
1 prk kermarahkaa (250 g)
3 dl makeuttamatonta puolukkasurvosta

Vatkaa kerma ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja rahka, sekoita. Lisää lopuksi puolukkasurvos ja maista tarvitseeko lisätä sokeria, vaniljasokeria tai puolukkaa (oman maun mukaan). Huuhtele kakkuvuoka kylmällä vedellä ja kaada seos siihen. Peitä kelmulla ja laita pakkaseen vähintään yön yli. Enjoy!

Tällä kertaa vuoka oli aivan sävy sävyyn herkun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?