Joulukuu, nyt jo? Aika tuntuu vierähtäneen hujauksessa ja
paljon on ehtinyt tapahtua. Vuosi sitten valmistuin yliopistosta ja olin
ensimmäistä syksyä työelämässä. Vuosi sitten tein positiivisen raskaustestin ja
aloin odottaa Miehenalkua. Myös 2013 on pitänyt sisällään paljon, mutta niistä
lisää myöhemmin. Onhan meillä vielä kokonainen kuukausi tätä vuotta edessämme.
Kun nyt kerran on joulukuu, saan oikein luvan kanssa alkaa
soitella pianolla joululauluja! Miehen onneksi piano on digimuotoa eli
kuulokkeet saa tarpeen tullen liitettyä ja äänen eristettyä vain soittajalle. Joululaulujen
kuunteleminen kuun alusta alkaen saattaisi nimittäin aiheuttaa hänessä
hampaiden kiristelyä ja syviä huokauksia. Minä kuitenkin rakastan joululauluja,
enkä ehdi saada niistä tarpeekseni ennen kuin joulu on jo ohi ja laulut jäävät
odottamaan seuraavaa.
Tänä vuonna en ole ostanut itselleni joulukalenteria. Telkkarista
tuleva YLEn joulukalenteri on kuitenkin pakko katsoa tänäkin vuonna.
Sympaattinen Tonttu Toljanteri tuo hyvän mielen ja joulun päivä päivältä
lähemmäs. Olen aina ollut jouluihminen ja odottanut sitä innolla. Viime vuosina
jouluista on kuitenkin tullut erilaisia ja osa tunnelmasta on ikään kuin
kadonnut johonkin. Joulu vain tulee ja menee, vaikka siitä aattona nauttiikin.
Lapsena jouluun liittynyt mystisyys ja taika katosi iän myötä, mutta uskon joulujen taas tuovan mukanaan jotain uutta. Tänä vuonna on luvassa ensimmäinen oma
perhejoulu ja ensimmäinen joulu Miehenalulle, joka tuskin siitä mitään tulee muistamaan. Onneksi on kamerat valmiina ikuistamaan Miehenalun iloiset hetket tonttupuvussa. Tuleva joulu on myös ensimmäinen omassa kodissa
vietetty joulu. Vihdoin saan tehdä joulua omaan kotiin ja kutsua vanhemmat ja
sisarukset sitä kanssamme viettämään.
Tärkeä (ellei tärkein) osa joulua on tietysti ruoka. Olenkin
antanut itselleni hyvän syyn leipoa, koska pitäähän näitä ohjeita harjoitella,
ettei jouluna jää piparit ja tortut syömättä! Olen leiponut gluteenittomasti jo
muutamana jouluna, koska lähipiiristä löytyy keliakaa. Tänä vuonna aion
kuitenkin onnistua leipomuksissani vielä paremmin ja osoittaa myös itselleni, että
gluteenittomasti voi leipoa aivan yhtä maukkaita, ellei maukkaampiakin,
leivonnaisia. Aloitin siis tortuista.
Löysin muutamiakin melko samankaltaisia joulutorttuohjeita,
mutta päädyin käyttämään tätä
ohjetta. Tapani mukaan en kuitenkaan noudattanut ohjeita aivan yks
yhteen, joten tässä oma versioni joulutortuista.
Gluteenittomat
joulutortut
250 g voita
250 g maustamatonta kermarahkaa
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
reilu purkillinen luumumarmeladia (yksi ei aivan riittänyt
minun satsiini)
2 keltuaista voiteluun
*Sekoita huoneenlämpöisen voin ja kuivat aineet keskenään
murumaiseksi seokseksi. Nopeimmin tämä onnistuu monitoimikoneella. Lisää
joukkoon maitorahka, jonka joudut mahdollisesti sekoittamaan käsin. Meidän koneemme
ei tässä vaiheessa jaksanut enää pyörittää taikinaa. Tein taikinan kahdessa
erässä, koska taikinasta tuli melko suuri kulhoon nähden.
*Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin tunti ennen
leivontaa. Kylmä taikina on helpompi käsitellä kuin huoneenlämpöinen. Kaulitse
taikina jauhotetun leivinpaperin päällä, koska se tuppaa tarttumaan käsiin ja
alustaansa tavan torttutaikinaa helpommin. Jauhojen avulla taikina on
kuitenkin melko helppo työstää. Taikinaa ei kannata kaulita liian ohueksi,
koska ohut taikina saattaa päästää läpi osan hillosta.
*Ota taikinasta pyöreän muotin avulla ympyröitä, joiden
keskelle lisäät lusikallisen hilloa. Taisin laittaa hilloa aika runsaalla
kädellä, koska purkillinen hilloa ei riittänyt. Oman maun mukaan, minusta on
kiva että luumua on reilusti.
*Voitele torttupohjien reunat keltuaisella ennen
kuin taitoin ne kaksinkerroin, jotta taikina pysyisi paremmin kiinni
paistamisen ajan. Voitele tortut myös päältä keltuaisella, jotta niihin tulisi
kaunis paistopinta.
*Paista torttuja noin 200 asteessa noin 15 min, kunnes
pinta oli saanut sopivasti väriä. Kyllä maistui ja samalla tuli juotua talven
ensimmäiset glögit!
PS. Joulukuun kunniaksi putsasimme Miehen kanssa keittiön
puuhellan, joka on odottanut käyttöönottoa jo muutaman kuukauden. Emme olleet
sitä aiemmin vielä kokeilleet (muutimme taloon noin puoli vuotta sitten), mutta
nyt tarvittiin lisää lämpöä ja sitä myös saimme! Hellasta tulee varmasti hyvä
ystävä ja tuki, talven tästä vielä kylmetessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitäpä mietit?