maanantai 31. maaliskuuta 2014

Lihaa chilillä

Olen aikoinani identifioinut itseni innokkaaksi kieltenlukijaksi. Ala-asteella englannin opiskelu tuntui helpolta, mutta asiaa saattoi helpottaa jo lapsena opittu ruotsin kieli. Yläasteella mukaan tuli saksa, joka myös sai tukea ruotsin kielestä, samaa kieliperhettä kun ovat. Yläasteen saksan tunneilta mieleen tulee vanhat oppikirjat, joissa seikkailivat 80-luvun Stefan ja Gisela. Lukiossa jatkoin sinnikkäästi saksan opiskelua ja otin ahneuksissani siihen sivuun vielä ranskankin, josta kuitenkin luovuin ensimmäisen vuoden jälkeen. Kuullunymmärtämistehtävät olivat minulle aivan ylivoimaisia, ja oli se ääntämyskin saksaa vaikeampaa. Saksalla siis porhallettiin ylioppilaskirjoituksiin asti.

Yliopistoaikoina luin jonkun yksittäisen saksan kurssin, mutta pikku hiljaa kieli alkoi vaipua unohduksiin. Ruotsin opiskelun ollessa vahvimpana, vei se aikaa ja mielenkiintoa muilta kieliltä. Arviolta opintojeni kolmantena vuonna innostuin ilmoittautumaan espanjan alkeiskurssille, koska kieli kuulosti minusta niin kauniilta. Ja olinpa kuullut myös huhuja sen helppoudesta moneen muuhun kieleen verrattuna. Tiedä siitä sitten, mutta tykkäsin kovasti ja näin jälkikäteen harmittaa, että espanjan harjoittelu jäi tuohon yhteen kurssiin. Ehkäpä ilmoittaudun vielä joskus paikallisen kansalaisopiston kurssille, kun valmistaudun koko perheen yhteiseen pakettimatkaan Kanarialle...

Tämän postauksen piti olla pelkkä ruokaohje, mutta muistojen siivittämänä saan espanjasta aasinsillan seuraavaan ohjeeseen. Chili con carnen muistot ajoittuvat ala-asteelle, jossa sitä oli aina silloin tällöin ruokana. Se kuului kai jonkinlaisena vakioruokana koulun ruokalistalle kalapullien ja puuropäivien joukkoon. Espanjaa opiskellessani ymmärsin tämän hienon ruokalajin nimen kirjaimellisesti - chiliä kanssa lihan - ja nyt, ensimmäistä kertaa, päätin kokeilla sitä myös itse. En tiedä miksen ole kokannut kastiketta aiemmin - ehkei se loppujen lopuksi eroa juurikaan muista jauhelihakastikkeista, jotka kuuluvat meidän arkiruokiimme - mutta askel sinne suuntaan kuitenkin ja pidemmittä puheitta, tehkää hyvin!


Kookosmamman chili con carne

1 kg naudan jauhelihaa
2 sipulia
2 tl suolaa
mustapippuria
500 g paseerattua tomaatti
100 g tomaattipyrettä
2 tl paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
½ tl chipotle chiliä
1 tl juustokuminaa
1 rkl oreganoa
4 valkosipulinkynttä
iso prk herkkusieniä
purkillinen papuja
kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja
1 prk kookoskermaa

* Ota jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Pilko sipulit.
* Ruskista jauheliha ja sipulit wokkipannussa ja lisää suola ja pippuri.
* Sekoita kulhossa paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja mausteet. Lisää ne kastikkeeseen.


* Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Pilko aurinkokuivatut tomaatit (ei pakollisia) ja lisää kastikkeeseen.
* Lisää herkkusienet ja pavut, sekä lopuksi kookoskerma.
* Tarjoile esimerkiksi riisin tai salaatin seuralaisena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?