Siitä on pitkä aika, kun meillä viimeksi kokattiin jotain maksasta. Se on kuitenkin yksi ravinnetiheimmistä ruoka-aineista, joita kaupasta löytyy, ja sietäisi sikäli saada sijaa ruokalistalla hieman useammin. Mies on sitä muutaman kerran ujuttanut karjalanpaistin joukkoon, mutta minä olen julistanut sen kumimaiseksi ja jättänyt suurimman osan maksoista hänen syötäväkseen. Ilmeisesti 3 tuntia uunissa on pienille maksanpalasille liikaa. Kokeilemalla oppii ja ensi kerralla erilainen lähestymistapa, ehkäpä? Mies on kuitenkin meillä paistimestari, joten en sano sen enempää. <3
Tänään maksa ei kuitenkaan joutunut pataan vaan pääsi pannulle. Maksa ei sellaisenaan ole mitään helpointa syötävää, ainakaan itselleni, joten on turvallisempaa ujuttaa se muun ruuan joukkoon, vähän kuin huomaamatta. Tänään sen piilotti pari pakettia jauhelihaa, josta lisää seuraavassa. Kaveriksi paistui lettupannulla juuresröstiä ja annoksen kruunasi puolukkasurvos.
400 g jauhettua maksaa
800 g naudan jauhelihaa
4 munaa
3 pientä punasipulia
2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl chilijauhetta (voisi kai olla enemmänkin)
½ tl valkopippuria
1 dl mantelijauhoja
1 rkl psylliumia
Ota jauhelihat hyvissä ajoin jääkaapista pöydälle lämpenemään, koska jääkaappikylmää lihaa ei kannata paistaa.
Jauheliha oli rasvaisempaa laatua, jotta lopputulos ei olisi niin kuiva. |
Sitten maksan kimppuun. Tällä kertaa kaupasta ei löytynyt jauhettua maksaa, joten hienontaminen piti tehdä itse.
Poista veitsellä kalvo maksan pinnalta. |
Leikkele maksapala pienempiin osiin... |
... ja survo hienovaraisesti sauvasekoittimella. Lopputuloksesta ei välttämättä arvaisi, mitä se on. |
Lisää maksaseokseen kananmunat, mausteet ja paistetut sipulit. Tämä helpottaa niiden sekoittumista jauhelihaan tasaisesti. Laita jauhelihat isoon kulhoon ja kippaa maksaseos joukkoon. Sekoita käsin.
Koska maksa on juoksevassa muodossa, on lopputulos melko löysä. Lisää joukkoon 1 dl mantelijauhoa ja 1 rkl psylliumia, jotka sitovat taikinan ja tekevät siitä paksumman/helpomman käsitellä.
Kahdella pannulla paistettuna homma käy nopeammin. |
Juuresröstit, n. 15 pientä
10 pienehköä perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
ripaus mustapippuria
Kuori ja raasta juurekset. Homma käy näppärästi esimerkiksi monitoimikoneella.
Lisää juuresraasteen joukkoon suola ja mausteet, sekoita. Älä huolestu perunan tummumisesta, se on sen tapa. Purista siivilässä raasteesta liika neste pois ennen paistamista.
Paista pannulla voissa molemmin puolin, kunnes näyttävät kypsiltä. Tarjoa esimerkiksi jauhelihamaksapihvien lisäkkeenä.
Homma hoituu myös tavallisella paistinpannulla, mutta täytyihän lettupannua tähän(kin) käyttää. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitäpä mietit?