sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mitä maksaa?

Kun nyt kirjoittamaan rupesin, niin laitetaanpa samaan syssyyn vielä tämän päivän kokkailuja. Pannut olivat taas tulilla ja puuhella liekeissä. Meno oli niin kuumaa, että palohälytinkin tuli testattua. Toimii! Mitään sen kummempaa ei tähän päivään sitten mahtunutkaan, rauhallinen sunnuntai kotona eilisistä lettukesteistä toipuessa.

Siitä on pitkä aika, kun meillä viimeksi kokattiin jotain maksasta. Se on kuitenkin yksi ravinnetiheimmistä ruoka-aineista, joita kaupasta löytyy, ja sietäisi sikäli saada sijaa ruokalistalla hieman useammin. Mies on sitä muutaman kerran ujuttanut karjalanpaistin joukkoon, mutta minä olen julistanut sen kumimaiseksi ja jättänyt suurimman osan maksoista hänen syötäväkseen. Ilmeisesti 3 tuntia uunissa on pienille maksanpalasille liikaa. Kokeilemalla oppii ja ensi kerralla erilainen lähestymistapa, ehkäpä? Mies on kuitenkin meillä paistimestari, joten en sano sen enempää. <3

Tänään maksa ei kuitenkaan joutunut pataan vaan pääsi pannulle. Maksa ei sellaisenaan ole mitään helpointa syötävää, ainakaan itselleni, joten on turvallisempaa ujuttaa se muun ruuan joukkoon, vähän kuin huomaamatta. Tänään sen piilotti pari pakettia jauhelihaa, josta lisää seuraavassa. Kaveriksi paistui lettupannulla juuresröstiä ja annoksen kruunasi puolukkasurvos.


Jauhelihamaksapihvit, n. 18-20 kpl

400 g jauhettua maksaa
800 g naudan jauhelihaa
4 munaa
3 pientä punasipulia
2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl chilijauhetta (voisi kai olla enemmänkin)
½ tl valkopippuria
1 dl mantelijauhoja
1 rkl psylliumia





Ota jauhelihat hyvissä ajoin jääkaapista pöydälle lämpenemään, koska jääkaappikylmää lihaa ei kannata paistaa.

Jauheliha oli rasvaisempaa laatua, jotta lopputulos ei olisi niin kuiva.

Sitten maksan kimppuun. Tällä kertaa kaupasta ei löytynyt jauhettua maksaa, joten hienontaminen piti tehdä itse.

Poista veitsellä kalvo maksan pinnalta.

Leikkele maksapala pienempiin osiin...

... ja survo hienovaraisesti sauvasekoittimella. Lopputuloksesta ei välttämättä arvaisi, mitä se on.
Pilko punasipulit ja laita ne pannulle esipaistumaan, jotta ne olisivat varmasti kypsiä myös pihvien paistuttua. Paistamiseen käytetään tietysti voita.

Lisää maksaseokseen kananmunat, mausteet ja paistetut sipulit. Tämä helpottaa niiden sekoittumista jauhelihaan tasaisesti. Laita jauhelihat isoon kulhoon ja kippaa maksaseos joukkoon. Sekoita käsin.


Koska maksa on juoksevassa muodossa, on lopputulos melko löysä. Lisää joukkoon 1 dl mantelijauhoa ja 1 rkl psylliumia, jotka sitovat taikinan ja tekevät siitä paksumman/helpomman käsitellä.


Kuumenna paistinpannu liedellä ja lisää voi. Muotoile taikinasta sopivan kokoisia pihvejä ja heitä ne pannulle. Käsien kostuttaminen auttaa muotoilussa, jos taikina meinaa tarttua käsiin. Paista pihvit molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä. Vältä kuitenkin paistamasta liikaa, jottei lopputulos ole kuiva. Tarjoa puolukkahillon tai puolukkasurvoksen kera ja nauti!

Kahdella pannulla paistettuna homma käy nopeammin.


Juuresröstit, n. 15 pientä

10 pienehköä perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
ripaus mustapippuria


Kuori ja raasta juurekset. Homma käy näppärästi esimerkiksi monitoimikoneella.
Lisää juuresraasteen joukkoon suola ja mausteet, sekoita. Älä huolestu perunan tummumisesta, se on sen tapa. Purista siivilässä raasteesta liika neste pois ennen paistamista.



Paista pannulla voissa molemmin puolin, kunnes näyttävät kypsiltä. Tarjoa esimerkiksi jauhelihamaksapihvien lisäkkeenä.

Homma hoituu myös tavallisella paistinpannulla, mutta täytyihän lettupannua tähän(kin) käyttää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?