perjantai 17. tammikuuta 2014

Pikaruokaa

Tämä päivitys on odottanut julkaisuaan (lähinnä kuvitustaan) kiltisti noin viikon ajan. On se mamman arki kiireistä varsinkin nyt, kun talvi lopultakin tuli ja pääsimme kokemaan, millaista vanhan talon asuminen on vähän kovemmilla pakkasilla. Puita saa hakea ja pilkkoa, takka lämpiää aamuin illoin. Viikonlopulta odotan eniten saunan lämpiämistä (ja lämmittämistä, vaikka jätänkin mielellään Miehen hommiksi), koska edellisestä kerrasta on jo pari viikkoa. Yleensä lämmitämme sen perinteisesti lauantaisin, mutta viime viikonloppu meni Miehen kotiseudulla rannikon tuntumassa. Se oli muuten Miehenalun toinen pidempi reissu poissa kotoa.

Jospa nyt tämän viikonlopun aikana pääsisi vähän pävittelemään, ettei jää blogin pitäminen ihan retuperälle heti alkuunsa. Asiaa olisi, kun saisi sen vielä kirjalliseen muotoon. Sen pidemmittä alkupuheitta kohti blogin "asiallista sisältöä"...

...Ja taas tehdään ruokaa jauhelihasta, mikäs sen helpompaa. Tällä kertaa jaan teille kastikeohjeen, joka on kulkenut keittiössämme jo... No, ainakin vuoden. Tämä oli niitä ensimmäisiä (ja ainoita) ruokia, joita Miehen kanssa kehittelimme, kun päätimme etteivät maitotuotteet kuulu enää jokapäiväiseen/-viikkoiseen ruokavalioomme. Ja mikäs muukaan tuli kermaa ja maitoa korvaamaan kuin ... kookos. Lupailin muuten "aikoinaan" tarkempaa sepustusta perheemme ruokavalion ja ruoka-ajattelun taustoista, mutta jostain syystä näitä ruokaohjeita tuntuu olevan helpompi kirjoittaa. Kyseisen lainen postaus on kuitenkin työn alla ja tulossa lähiaikoina, lupaan sen!


Olemme kutsuneet tätä seuraavaa ruokalajia joskus pikaruoaksi, koska se on sieltä nopeimmasta päästä (jos ei valmiiksi grillattua broileria lasketa, johon joskus hädän hetkellä sorrumme). Pikaruokaa se on myös seuraavana päivänä, kun valmis ruoka tarvitsee enää lämmittää. Siitä syystä teenkin aina isomman satsin kerralla. Ei tarvitse yrittää ehtiä laittaa kahta lämmintä ruokaa päivittäin.


Suosikkijauhelihakastike
Maistuu esimerkiksi salaatin kera (tai siihen sekoitettuna)!

800 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
1,5 tl suolaa
iso purkillinen herkkusieniä
150g tomaattisosetta
2 dl kookoskermaa
mustapippuria
chiliä
paprikajauhetta
oreganoa
basilika


Ota jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.

Pilko sipuli pieneksi ja kuori valkosipulin kynnet.
 
Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla. Itse laitan molemmat samaan aikaan, jotta myös sipuli ehtii kypsyä tarpeeksi. Raaka sipuli on yksi suurimmista ruokainhokeistani.

Lisää murskattu valkosipuli ja muut mausteet, sekoita. Valkosipulia ei kannata paistella liikaa, koska se muuttuu helposti kitkerän makuiseksi.

Lisää herkkusienet...

...ja lopuksi tomaattisose ja kookoskerma.

Valmista on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?