keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Gourmet "kebab" 2014

Ensinnäkin: Ihanaa Uutta Vuotta 2014! Vietimme vuodenvaihteen rauhallisesti kotona pikkuperheen kesken. Vanhemmat söivät kyytönlihatacosia ja raakasuklaata, Miehenalku oman ruokavalionsa mukaan bataattiparsakaalisosetta ja äidinmaitoa. Puolilta öin uskaltauduimme ulos katsomaan naapureiden ilotulituksia. Miehenalku osallistui ihailuun uteliaasti katsellen, eivätkä edes ajoittaiset paukahdukset  säikäyttäneet häntä.

Loppuvuoden blogimerkinnät jäivät joulukiireiltä vähiin, joten vuoden 2013 tarkempi tarkastelu unohtui. Tärkeimmät tapahtumat vuoden loppupuoliskolla olivat kuitenkin omaan taloon muuttaminen kesäkuussa, makuuhuoneen ja pihan omakätinen remppaaminen heinäkuussa ja Miehenalun syntymä elokuussa! Loppuvuosi menikin uuteen ihmeelliseen vauva-arkeen totutellessa ja rakkaan pikkumiehen kehitystä ihastellessa. Sama jatkuu luonnollisesti myös vuonna 2014.

Sitten päivän aiheeseen, eli ruokaan jota valmistin muutama päivä takaperin.

Olen äitiysloman aikana yrittänyt löytää uusia makuja ruokiin, eli opetellut mausteiden alkeita. Suola, pippuri ja valkosipuli toimivat tiettyyn pisteeseen asti, mutta pitkässä juoksussa ne alkavat käydä tylsiksi. Siispä otin keittokirjan käteen ja aloin kokeilla. Muutama hyväksi todettu ohje löytyi Sarah Fragoson kirjasta Everyday Paleo. Jaan tässä kirjan intilalaistyylisen reseptin, joka on alkuperäiseltä nimeltään Better butter chicken (löytyy kirjan sivulta 59). Olen muokannut alkuperäistä ohjetta hieman, joten en kirjoita tähän kirjan ohjetta sanasta sanaan.

Tein ruuan alun perin (ohjeen mukaisesti) maustamattomista broilersuikaleista, mikä toimi hyvin! Kokeilin tätä kanakastikkeen pohjaa myöhemmin myös naudan paahtopaistille ja hyvältä maistui. Nauta ei ehkä ole se intialaisin raaka-aine, mutta otin vapauden hyödyntää samaa makumaailmaa omiin tarpeisiini. Lopputulos näyttää kebablihalta kastikkeineen, joten siitä päivän otsikko.

Intialaistyyppinen liharuoka

800g - 1 kg kohmeista/puolijäistä naudan paahtopaistia
TAI maustamatonta broileria
3 rkl kookosöljyä
1 pienehkö (puna)sipuli
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 tl jauhettua korianteria
½ tl jauhettua kardemummaa
½ tl (chipotle) chiliä
150 g tomaattisosetta (ei murskaa)
2 dl kookoskermaa/-maitoa
suolaa
2-3 rkl voita

1. Leikkaa kohmeinen/puolijäinen paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi. Täysin sulaa lihaa on vaikea saada leikattua tarvittavan ohuiksi siivuiksi, joten laita liha tarvittaessa pakkaseen noin tunniksi ennen kuin leikkaat. Jos käytät broileria, varmista että se on sopivina paloina.


2. Esipaista paahtopaisti pienemmissä osissa voissa kuumalla pannulla mediumiksi niin, että liha on juuri ja juuri ruskeaa. Ei haittaa, jos se jää osin punaiseksi, koska lihat muhivat kastikkeessa lopuksi hetken. Jos käytät broileria, esipaista suikaleet lähes kypsiksi tai täysin kypsiksi, riippuen siitä kaunko aiot niitä myöhemmin hauduttaa. Siirrä paistetut lihat erilliseen astiaan odottamaan.

Lisää pannulle aluksi vain punasipulit,
valkosipuli hieman myöhemmin.
3. Pilko sipuli pieneksi. Kuumenna tyhjä pannu (itse käytän wok-mallia) keskilämpöiseksi ja lisää kookosöljy. Kun öljy on sulanut, lisää sipulit ja hauduta niitä miedolla lämmöllä noin 10 min, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.

4. Lisää pehmenneisiin sipuleihin mausteet ja valkosipuli ja hauduta hetki, jotta mausteista saa paremmat tehot irti.

Vaihtelua suolalle ja pippurille.
 
5. Sekoita sekaan tomaattisose, kookosmaito ja voi.

6. Lisää lopuksi paistetut lihat ja anna hautua hetki. Nautaa ei tarvitse haudutella sen pidempään, etteivät kypsy liikaa. Broilerin kanssa pitää olla huolellisempi, etteivät jää raaoiksi.

7. Tarjoa salaatin, riisin tai vaikkapa alla (ja kuvassa) olevan bataattiporkkanasoseen kera!

Huom! Kastiketta ei tällä ohjeella tule määrällisesti paljoa, joten se toimii enemmän maun tuojana, kuin kastikkeena kuivalle lisukkeelle. Kastikepohjaa voi kenties jatkaa vedellä tai kermalla, omalla vastuulla.


Meillä syödään harvoin perunaa, joten lisäkejuureksiksi ovat valikoituneet bataatti ja porkkana. Pelkkä keitetty bataatti käy nopeasti tylsäksi, joten olen tehnyt siitä bataattiporkkanasosetta.,

Kookosmamman bataattiporkkanasose

1 iso bataatti tai 2 pienempää (määrää voi säätää syöjien mukaan)
4-5 isohkoa porkkanaa (näppituntumalla)
1 tl suolaa keitinveteen
voita
loraus kookoskermaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatit. Porkkanat kannattaa pilkkoa hieman bataatteja pienemmiksi, koska ne kypsyvät hitaammin.
2. Keitä juurekset suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
3. Survo perunansurvimella juurekset karkeaksi soseeksi ja lisää muutama ruokalusikallinen voita. Lisää suolaa oman maun mukaan ja lopuksi loraus kookoskermaa, jos koet tarpeelliseksi.

PS. Tältä samainen ruoka näytti broileriin tehtynä. Lisäkkeenä uunissa kypsennettyä myskikurpitsaa (butternut squash) ja kurkkua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä mietit?